De behandelingsmethoden

Acupunctuur

 

De legende vertelt dat acupunctuur is uitgevonden op een slagveld, waar een soldaat getroffen werd door een pijl. Hij genas van een ziekte waaraan hij jaren geleden had. De Chinezen gebruikten dit gegeven en ontwikkelden een geneeskunst, waarbij door behandelen van bepaalde punten op de huid via de meridianen het energetisch evenwicht van de mens wordt beïnvloed.

Acupunctuur behoort evenals kruidentherapie, Tui Na, moxa en cupping tot de Traditionele Chinese Geneeswijze (TCG) die al duizenden jaren met succes wordt toepast. De Chinezen hebben al lang geleden ontdekt dat de energie die door het menselijk lichaam stroomt (Qi), een ingewikkeld stelsel van kanalen volgt en dat in 24 uur een complete circulatie van die energie plaats vindt. Dezelfde energie die in de natuur zorgt voor de groei van bomen en planten, seizoenswisselingen etc. De therapeut kijkt naar de mens zoals hij ook naar de natuur kijkt, namelijk als een dynamisch en energetisch geheel. Deze dynamische veranderingen zijn onderverdeeld in Yin en Yang. Dit staat voor twee tegengestelde krachten die elkaar in evenwicht proberen te houden. Voorbeelden hiervan zijn: dag en nacht, warmte en koude, jong en oud, man en vrouw, woede en liefde. Alles om ons heen, de dingen, onze gedachten en onze gevoelens zijn het resultaat van de wisselwerking van Yin en Yang. Het is zowel materieel als immaterieel. Bij een verstoorde energiebalans kan de harmonie worden hersteld door met flinterdunne naalden bepaalde acupunctuurpunten aan te prikken. Deze naalden zijn per stuk steriel verpakt, en voor éénmalig gebruik bestemd. Er zijn héél veel acupunctuurpunten. Elk van deze punten heeft een specifieke functie en werking en staat in contact met één van de organen. En werkelijk waar …… ! acupunctuur is vrijwel pijnloos.

Acupunctuur is als therapie voor bijna elke ziekte toepasbaar. De prognose voor herstel is afhankelijk van de ernst van de klacht en de soort aandoening.